Om testet

X-kromosomtest är ett typ av syskontest som oftast används då två kvinnor vill ta reda på om de har samma biologiska pappa.

X-kromosomtest har en handläggningstid på 15 arbetsdagar och kostar 3500kr.

Provtagning

Provtagningen sker med vårt hemmaprovtagningskit som vi skickar hem till dig. Kitet kommer med speciella mun-tops som enkelt och smärtfritt används genom att gnugga på insidan av kinden varpå DNA-proven är redo att skickas till oss för analys.

Viktig testinformation

Varje kvinna har två X-kromosomer, en nedärvd från modern och den andra nedärvd från fadern. I detta test analyserar vi genetiska markörer som är specifika för X-kromosomen som vi sedan jämför mellan testindividerna.

Om två kvinnor med olika mödrar har identiska X-kromosomprofiler betyder att kvinnorna som testats har samma fader (förutsatt att de inte har samma moder).

Om kvinnliga syskon även har samma biologiska mor måste vi även ha ett DNA-prov från modern för att kunna ta reda på om de har samma biologiska fader.

X-kromosomtest kan även användas mellan farmor och barnbarn av kvinnligt kön, eftersom X-kromosomen är gemensam om biologiskt släktskap existerar. Detta på grund av att det är samma X-kromosom som fadern ärvt från sin mor och som han sedan fört vidare till sin dotter. I just detta speciella fall behöver vi endast farmoderns och barnbarnets DNA-prov.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna för att diskutera hur du bäst går till väga för att testa just ditt fall.

Mitokondriellt DNA Test -Provtagning för mitokondriellt DNA
Moderskapstest - När använder man sig utav moderskapstest?
Syskontest - Är ni verkligen syskon? Har ni samma föräldrar?
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.